Особености в избора и грижата за изкуствена перука

Перуки от синтетична (изкуствена) коса

Как да изберем подходяща перука и как правилно да се грижим за нея?

 

Всичко ново е добре забравено старо. Това със сигурност се отнася и за перуките. Не е удивително това, че днес те отново са на пика на модата и популярността.
За едни перуката се явява моден аксесоар, а за други - ежедневна необходимост.

И в двата случая носенето на перука отива на всяка дама, тъй като вариантите на модели са много, а намирането им е лесно и бързо.

Ние от WIGme.Bg ще ви помогнем да изберете пододящия за Вас модел от синтетичен косъм и ще ви обясним как точно да се грижите за него.

Особености на синтетичния косъм

Предлаганите на сайта модели са от висококачествен синтетичен косъм. Съставени са от термовлакна, които са устойчиви на обработка с ниска температура.
Това ще ви позволи да използвате преса или маша за коса. Перуките от термовлакна са меки на допир и се доближават максимално до естественото усещане за жива коса. Безспорното им предимство пред косите от естествен косъм остава достъпната цена и почти никаква разлика във външния вид на двата вида коса (синтетична и естествена).

Цвят и форма – изберете подходящи за вас модел

Подходящи за вас цвят и форма на перука ще са онези, които се съчетават с цвета на кожата ви, очите ви и формата на вашето лице. По този начин перуката ще стой максимално естетсвено.
А за онези от вас, които се колебаят и не могат лесно да вземат решение с избора, съветваме да избирате цвета на перуката така, че да се доближава максимално до естествения цвят на вашата коса. Така визията ви със сигурност ще придобие модерен и естествен вид.

Имайте предвид, че перуката има свойството да приема формата на главата на този, койт я носи, затова не се притеснявайте, ако първоначално усещате нещо „чуждо“ на главата си. Обикновено след няколко дни носене, перуката започва да приляга идеално към формата на главата, а на вас вече няма да ви прави впечатление, че я носите.

Как се поставя (носи) перуката?

По-голямата част от перуките, които ще намерите на сайта са съставени от цяла шапчица с дантелена основа. Това е възможно най-лесния за носене модел, позволяващ бързо и лесно поставяне, без излишна загуба на време в подготовка със специална козметика. Този тип перука позволява на кожата ви да диша, така че да се чувствате комфортно при носенето й.

Ако имате дълги коси ви съветваме да закупите към перуката специална мрежеста шапчица, с чиято помощ ще можете да приберете коса си, за да изглежда перуката максимално естествено и без излишен обем. Ако нямате шапчица се опитайте да сплетете косите си максимално плътно до кожата на главата.

След това хванете перуката в предната й част и внимателно я поставете на главата си по посока от челото към тила.
Затегнете регулиращите ширината ластици, така, че при навеждане на главата перуката да не се помръдва, като разбира се, не прекалявайте с пристягането за да се чувствате комфортно по време на носенето й.
Сега наведете главата си надолу. Щом перуката не помръдва – значи е поставена и затегната правилно.
Използвайте гребен с редки зъбци за да оформите косата.

Как и колко често трябва да се мие перуката?

Перуката се мие в зависимост от интензивността на носене.
Колкото повече я носите, толкова по-често ще се налага да я измивате. При ежедневно носене се препоръчва измиване на всеки 7 – 14 дни, при по-рядко е достатъчно да я освежите и веднъж месечно.
Измиването на перуката става в хладка вода със специални за целта козметични препарати.
Ако не разполагате с такива, достатъчно ще е да използвате балсам за коса.

Намокрете перуката в хладка вода и внимателно, без груба сила, втрийте от козметиката, която използвате за измиване. Нежно разтрийте косата.
Изплакнете отново в хладка вода.

Попийте влагата като поставите внимателно перуката между две хавлиени кърпи.
За ваше улеснение можете да я поставите върху специална поставка за перуки, за да изсъхне сама. Поставката се използва и за съхранение на перуката. Ако не разполагате с такава, след подсушаването й я преместете в легнало положение върху друга суха хавлиена кърпа и я оставете да изсъхне сама.

След като се уверите, че перуката е суха, внимателно я срешете и можете да я изполвате отново. Ако не я използвате можете да я оставите върху поставката на сухо място или в легнало положение.